Kosten architect verbouwing

Om op papier te zetten wat een architect in België precies kost is onbegonnen werk. Hier kan een architect zijn eigen loon bepalen zonder boven- of ondergrens. De architect kan ook zelf bepalen hoe de factuur tot stand komt en verschillende tarieven vragen voor verschillende werkzaamheden. Als je een architect nodig hebt voor een verbouwing dan wil je een architect die je vertrouwt. Je kan kiezen om de architect te gebruiken alleen voor het ontwerp en de controle, maar ook voor het coördineren van de gehele klus. Dat houdt in aannemers bellen, offertes vergelijken en vakmannen aansturen. Het werk van een architect is veelzijdig en misschien is de prijs niet de eerste vereiste waar je deze op moet kiezen. Beneden lees je hoe de facturatie van de architect precies in zijn werk gaat en hoe je een architect kan vinden die bij je past.

De facturatie

Voor 2003 waren en richtlijnen wat betreft het ereloon van architecten. Nu zijn die er niet meer en kan een architect zelf bepalen wat hij wanneer betaald wil krijgen. Natuurlijk kan hij niet zomaar een bedrag vragen, want hij heeft te maken met concurrentie. Toch maakt dit het moeilijk om vast te stellen wat de juiste prijs is voor een architect zonder al je opties op een rij te zetten. Een architect kan zijn facturen op de volgende manieren samenstellen.

  • Op basis van commissie: als het een groot project betreft met veel verschillende partijen dan vraagt de architect waarschijnlijk een percentage van de totale kosten. Dit ligt meestal rond de 7 procent.
  • Per uur: de architect kan er ook voor kiezen om per uur betaald te worden. Dit is in situaties waar de tijdsduur van het project niet vast ligt en het niet duidelijk is hoeveel tijd hij er precies aan moet besteden.
  • Per vierkante meter: de architect kan ook betaald willen krijgen per vierkante meter. Het hangt van de soort klus af of dit voor hem de beste keuze is.
  • Een vaste prijs: je kan ook een vaste prijs voor de hele klus met de architect afspreken. Dit is vooral het geval bij kleine opdrachten waar de architect makkelijk een inschatting kan maken van de kosten.

De architect kan dit zelf of in overleg met jou bepalen, hij kan ook een combinatie samenstellen, en dit alles wordt duidelijk vastgesteld in een contract die alle partijen moeten tekenen.

Welke factoren bepalen de prijs?

De bovenstaande factuurmogelijkheden hebben invloed op de prijs van de architect. Zo kan het zijn dat je een vaste prijs hebt afgesproken, maar dat het goedkoper was geweest als je per vierkante meter had betaald. Er zijn ook andere factoren die de kosten van de architect beïnvloeden.

Welke taken wil je dat de architect uitvoert?

Het spreekt voor zich dat een architect voor de gehele coördinatie van de opdracht duurder is dan als je hem alleen inzet voor het ontwerpen en controleren van de werken. Het is mogelijk om een architect te gebruiken voor bijvoorbeeld het aanstellen van aannemers, plannen en offertes vergelijken. Als je hier zelf geen tijd voor hebt en je vertrouwt je architect dan kan dit een goede, maar dus duurdere, optie zijn.

Het type project

Voor verbouwingen ben je meer kwijt aan een architect dan voor het nieuw bouwen van een huis. Dit is omdat hij om een bepaalde bestaande constructie heen moet werken. Deze moet precies in kaart worden gebracht en in ere gehouden worden. Dit is ingewikkelder en kost dus meer geld.

Het contract

Als je de bovenstaande factoren hebt afgesproken, zal de architect een contract opstellen waar precies in staat hoe de betaling zal gaan, wat de commissie is en de bedragen die zijn afgesproken. Dit moet door beide partijen worden getekend. Ook staat hier in wanneer bepaalde betalingen gedaan moeten worden. Er is een stappenplan voor de betalingen die afhangt van de verschillende fases en er meestal hetzelfde uit ziet:

  • Eerste betaling: een voorschot die van te voren is overeen gekomen.
  • Tweede betaling: bij het afronden van de voorontwerp fase wordt een architect 20 procent betaald.
  • Derde betaling: bij het afronden van de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning wordt 20 procent betaald.
  • Vierde betaling: als de aannemers de aanbestedingsdocumenten hebben ontvangen wordt wederom 20 procent aan de architect betaald.
  • Vijfde betaling: de architect krijgt 30 procent als de werkzaamheden beginnen.
  • Zesde betaling: bij de oplevering worden de nog openstaande kosten betaald.

Dit traject is duidelijk besproken en overeengekomen door alle partijen en staat ook duidelijk vermeld in het contract. Je komt hier dus niet voor verrassingen te staan.

Hoe vind je de juiste architect voor jouw verbouwing?

Er zijn een aantal tips die je kan gebruiken voordat je de uiteindelijke beslissing maakt over met wie je in zee gaat. Het vinden van de juiste architect is zeer belangrijk voor jouw project, jouw gemoedsrust en het juiste eindresultaat.

Hou het lokaal

Kies een architect bij jou uit de regio. Dit is niet alleen beter voor de voorrijkosten, maar ook omdat deze de grond kent, de aannemers, de bedrijven en de lokale markt. Je kan makkelijk een lijst vinden van welke architecten geregistreerd zijn bij jou in de buurt via de Orde van Architecten.

Doe onderzoek

Vraag de architect om referenties en ga naar zijn projecten om deze te bezichtigen. Zo kan je er achter komen wat de werkethiek is van de architect, zijn stijl, of hij op tijd is en of hij dezelfde interesses deelt als jij. Als je van te voren al weet in welke stijl je zou willen bouwen, dan kan je een architect nemen die daar in gespecialiseerd is. Het is ook altijd verstandig om te controleren of het loon dat de architect vraagt redelijk is.

 

Geld besparen

Het is moeilijk de kosten van een architect te bepalen, maar wat wel duidelijk is, is dat deze niet goedkoop is. Als je met een strak budget moet werken is het verstandig om te kijken hoe je kosten kan besparen.

  • Geef niet alles uit handen: hoe meer werk de architect moet doen, hoe duurder hij is. Probeer dus de taken te limiteren en zelf het één en ander over te pakken. Hou er wel rekening mee dat je hiermee technische ervaring en kennis mist.
  • De juiste facturatie: als je enige inspraak hebt op de facturatie, kan je berekenen welke manier de voordeligste is voor jou. Dit is een beetje gok werk, maar door de beste methode te kiezen weet je in ieder geval dat je niet te veel betaalt.

Vergelijk offertes gratis met onze tool
Door onze vergelijkingstool te gebruiken kan je soms tot 40 procent besparen op de totaalprijs. Geef vrijblijvend je gegevens en vereisten door, en ontvang binnen een korte tijd een aantal offertes van architecten bij jou in de buurt.