Als je een nieuw huis of ander nieuw gebouw laat bouwen heb je een architect nodig. Het is in België erg moeilijk om de kosten van een architect vast te stellen omdat sinds 2003 de lonen niet meer vastliggen aan bepaalde richtlijnen. Bovendien kan een architect zelf vaststellen hoe hij wordt betaald. En omdat de taken van een architect zeer veelzijdig zijn, zijn er ook veel factoren die invloed hebben op de prijs. Wat betreft het bouwen van nieuwbouw is er goed nieuws. De kosten van een architect zijn hiervoor goedkoper dan de kosten van bijvoorbeeld een renovatie of een verbouwing. Hier kan je lezen hoe een architect zijn facturen samenstelt, wat de prijs kan beïnvloeden en hoe je de juiste architect kan vinden voor jouw specifieke klus.
De factuur
Zoals gezegd kan de architect zelf bepalen hoe hij betaald wil worden, met andere woorden, wat de eenheden zijn. Er zijn verschillende methoden voor verschillende soorten klussen.
- De architect wordt per uur betaald: het bedrag wordt van de voren besproken en bepaald door de architect. Dit is in situaties waar het moeilijk in te schatten is hoe lang de klus gaat duren en hoeveel tijd en energie de architect hier zelf in zal moeten steken. Dit is dus een veilige optie als de situatie wat onduidelijk is.
- De architect wordt per vierkante meter betaald: wederom bepaalt de architect het bedrag en wordt dit in overleg met de werkgever vastgesteld.
- De architect wordt betaald op basis van commissie: dit is een percentage van de gehele kosten van het project. Deze optie wordt vaak gekozen als het om een groot project gaat, zoals nieuwbouw, en dit percentage ligt vaak rond de 7 procent.
- Er wordt een vast bedrag afgesproken: dit is van toepassing op kleinere projecten. De partijen spreken van te voren een vast bedrag af, dit wordt contractueel vastgelegd en hier wordt niet van afgeweken.
De architect kan zelf bepalen welke betaalmethode het beste is voor hem en dit met de cliënt bespreken. Een combinatie van de bovengenoemde opties is ook mogelijk.
Het contract en de betaalfases
Voordat je begint met de werken wordt een contract opgesteld waar de bovenstaande opties duidelijk in vermeld worden. Alle partijen moeten het hier mee eens zijn en tekenen. Ook wordt hier vaak een stappenplan in vastgelegd voor de betaalfases. Het is namelijk niet zo dat een architect in één keer aan het eind betaald wordt, maar meestal word er om een percentage gevraagd als een bepaalde fase is afgerond.
- Aanbetaling: voordat er wordt begonnen met werken krijgt de architect een aanbetaling die van te voren met de cliënt is overeengekomen.
- Het voorontwerp: als de architect het voorontwerp af heeft wordt hem 20 procent betaald.
- De vergunning: als de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning is afgerond, krijgt de architect wederom 20 procent.
- Aanbestedingsdocumenten: als de betrokken aannemers de aanbestedingsdocumenten hebben ontvangen krijgt de architect weer 20 procent.
- Het werk begint: bij aanvang van de werkzaamheden krijgt de architect 30 procent betaald
- De laatste betaling: het bedrag dat nu nog open staat wordt bij oplevering aan de architect betaald.
Omdat dit stappenplan van te voren duidelijk met je besproken is en in het contract is vermeld, zal je hier niet voor verassingen komen te staan. Zorg er wel voor dat je precies begrijpt wat er wanneer van je verwacht wordt.
De taken van de architect en het soort project
De totaalprijs van de architect hangt ook af van zijn takenpakket en het soort project waar je hem voor gebruikt. Het spreekt voor zich dat je meer moet betalen als je de architect een groter takenpakket geeft. Als je zelf niet veel tijd hebt en je hebt het budget ervoor, dan is het natuurlijk erg handig en efficiënt om de meeste taken uit handen te geven. Een architect ontwerpt niet alleen, maar kan ook het hele project coördineren. Hier betaal je dus wel meer voor. En zoals eerder al vermeld, vraagt een architect die aan een nieuwbouw project werkt minder dan wanneer je renoveert of verbouwt. Dit is omdat hij dan met een schone lei kan beginnen en de klus dus minder ingewikkeld is.
Hoe vind je de juiste architect voor jou?
De juiste architect heeft er geen moeite mee om jouw visie en ideeën om te zetten in zijn ontwerp. Hiervoor moet hij je begrijpen en moet je dus vanaf het begin een klik hebben. Hoe kan je deze juiste persoon vinden?
Doe onderzoek
Als je al een bepaalde stijl gekozen hebt voor je nieuwbouw, dan kan je een architect zoeken die hier in is gespecialiseerd. Vaak heb je dan dezelfde smaak en interesses en dat helpt bij het realiseren van het project. Ga ook kijken bij voorgaande projecten en vraag referenties aan. Mensen die al eerder met de architect gewerkt hebben kunnen je goed inzicht geven in zijn werk ethiek en gewoontes. Hoor en wederhoor is een erg waardevolle bron van informatie.
Kies een architect uit jouw regio
Niet alleen heb je de architect zo altijd in de buurt als je hem nodig hebt, maar een architect die werkzaam is in jouw regio kent die regio op een professionele manier heel goed. Hij kent het soort bodem en de risico’s die daar aan verbonden zijn. Hij heeft contacten bij groothandels en andere leveranciers zodat hij efficiënter in kan kopen. En als er sprake is van kilometrage kan je die zo beperken.
Hoe kan je architect kosten besparen?
Er zijn een paar manieren waarop je kosten kan besparen. Ten eerste kan je het takenpakket van de architect zo klein mogelijk houden. Zo lever je wel kennis en expertise in tijdens het project, maar hou je de kosten lager. Ook kan je kijken of je invloed hebt op het tot stand komen van de factuur zodat je voor jou de voordeligste betaalmethode kiest.
En als je gebruik maakt van onze gratis vergelijkingstool, kan je soms tot 40 procent besparen op de totale kosten. Geef vrijblijvend je gegevens en maatstaven in, en de tool doet de rest. Binnen een zeer korte tijd heb je dan een aantal offertes binnen van architecten die bij jou in de buurt zijn gevestigd. Deze kan je vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn en zo helpen bij het kiezen van de juiste architect.