Kosten tuin architect

Als je je tuin opnieuw wilt laten ontwerpen is het handig als je een tuinarchitect in handen neemt. Tenzij je zelf veel kennis hebt van planten en ontwerpen, is de kennis van een tuinarchitect essentieel. Deze persoon weet welke planten naast elkaar kunnen staan, hoe het uiteindelijke resultaat er uit zal zien, welke bloemen wanneer bloeien en welke kenmerken van de tuin het beste bij jou passen. De kosten van een tuin architect zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het oppervlak, de materialen en hoe ingewikkeld de klus is. Hier vind je de kosten voor verschillende werkzaamheden in de tuin, de factoren die invloed hebben op deze kosten en hoe je geld kan besparen bij het aanleggen van je nieuwe tuin.

Het begint met het ontwerp

Een tuinarchitect zal eerst een ontwerp maken van je nieuwe tuin en deze met je bespreken. Dit ontwerp is bedoeld om jou zo goed mogelijk een indicatie te geven van hoe het er uit zal komen te zien. Hier betaal je een vast bedrag voor die afhangt van de grootte van je tuin. De volgende tabel geeft deze gemiddelde kosten weer inclusief BTW:

 

Services Gemiddelde kosten
Ontwerp voor tuin kleiner dan 300 m2 €250 – €400
Ontwerp voor tuin groter dan 300 m2 €2 per vierkante meter
Beplantingsplan 30 procent van het tuinontwerp

De kosten voor de werkzaamheden

Je hebt een tuinontwerp gekozen en een tuinarchitect aangewezen. Nu ben je klaar om over te gaan op de werkzaamheden. Verschillende materialen hebben verschillende prijzen, dit spreekt voor zich. De volgende tabel geeft de prijzen van een viertal werkzaamheden weer en de gemiddelde prijs inclusief BTW:

 

Materiaal Gemiddelde kosten
Gras €5 – €10 per vierkante meter
Beplanting €12 – €28 per vierkante meter
Straatwerk €10 – €65 per vierkante meter
Houten vlonders €50 – €125 per vierkante meter

 

Zoals je kan zien liggen sommige van deze prijzen nogal uiteen. Dit is meestal omdat er variatie is in de materialen, zoals voor straatwerk of houten vlonders. Het is dus belangrijk dat je tijdens de werkzaamheden niet voor verassingen komt te staan wat betreft de prijs. Spreek dus van te voren duidelijk met de architect af hoeveel het gaat kosten. Dit kan een uurloon zijn, een bedrag voor de hele klus of een bedrag voor de materialen. Zo lang je maar zeker weet dat hier weinig variatie in kan zijn en dat de architect altijd contact met je opneemt als er een verandering optreedt.

Ontwerp en plan

Een tuinontwerp heeft als voordeel dat jij duidelijk kan zien wat de tuin architect voor ogen heeft. Het is niet verplicht om zo’n plan te maken, je kan dit ook zelf doen, maar de architect heeft wel de ervaring en kennis die nodig is voor het samenstellen van een ontwerp. Een beplantingsplan omschrijft de soorten planten die worden gebruikt, waar die komen te staan en de hoeveelheden. Hier brengt de architect geen extra kosten voor in rekening, deze zijn inbegrepen in de prijs van het ontwerp. Dit plan helpt mee tot een juist begroting te komen en de hoeveelheden juist in kaart te brengen.

De kosten van een gazon

Niet alleen is gras een goedkoop en duurzaam middel voor in je tuin, het oogt ook mooi en groen en is een perfecte ondergrond als je kleine kinderen hebt. Een gazon vergt echter wel veel onderhoud omdat het regelmatig gemaaid moet worden en ook moet worden bewaterd bij droogte. Je kan gras aanleggen met graszoden of je kan het laten zaaien. Graszoden zijn meteen beloopbaar, en een gezaaid gazon duurt minimaal 4 maanden voordat het in gebruik is.

De kosten van de beplanting

Ook hier bepalen het type plant en de hoeveelheid de eindprijs. Deze zijn afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en ook van wat je met de tuin wilt bereiken. Verschillende planten hebben behalve een mooi uiterlijk ook verschillende kwaliteiten en doeleinden. Vaak bepalen planten ook de sfeer in de tuin en de keuze komt dus zeer nauw. Zorg ervoor dat de tuinarchitect weet wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn zodat hij of zij de juiste beplanting kiest voor jouw smaak.

De kosten van straatwerk

Bij het straatwerk bestaat een grote variatie in de prijs omdat deze vooral wordt bepaald door het type steen. De meeste tuinen bevatten bestrating in meerdere of mindere mate. Een terras, een oprit maar ook een paadje naar bijvoorbeeld de schuur vallen hier onder.

De kosten van houten vlonders

Houten vlonders kunnen een natuurlijke toevoeging zijn op het ontwerp van je tuin. Ze vormen een mooie ondergrond voor een terras en hebben weinig onderhoud nodig. Het soort hout bepaalt hier de prijs. Vlonders kunnen wel erg glad worden als ze nat zijn.

Geld besparen

Een tuinarchitect heeft kennis en expertise die je niet kan missen bij het ontwerpen van een nieuwe tuin, maar er zijn toch manieren waarop je geld kan besparen op deze kostenpost.

  • Doe het zelf: als je enige tuinierservaring hebt, kan je kiezen om bepaalde werkzaamheden zelf te doen. Het leggen van graszoden is bijvoorbeeld niet al te ingewikkeld. Ook kan je geld besparen door het ontwerp zelf te doen.
  • Kies goedkopere opties: als je voor gras gaat, voor goedkoper steen in je straatwerk, goedkoper hout in je vlonders en goedkopere beplanting kan je voor minder geld een zeer interessante en afwisselende tuin aanleggen. Het is ook niet nodig om alle materialen te gebruiken en je kan altijd kiezen om overal gras te (laten) leggen.

 

Bespaar nog meer geld

Als je onze vergelijkingstool gebruikt om offertes te verzamelen van tuinarchitecten bij jou in de buurt, kan je tot 40 procent besparen op de totale rekening. Door simpelweg je gegevens en eisen in te vullen genereert de tool binnen een korte tijd een aantal prijsopgaven en stuurt deze naar je inbox. Deze service is gratis en vrijblijvend. Zo kan je in je eigen tijd de verschillende aanbiedingen vergelijken en tot de juiste beslissing komen.