Als je met een verbouwing van je huis bezig bent, dan kan een interieurarchitect, ook wel binnenhuisarchitect, zeker toegevoegde waarde hebben. De taken kunnen lopen van het indelen en aankleden van je interieur naar prijzen en offertes aanvragen en vergelijken en het opvolgen en controleren van het geplande werk. Dit is dus erg handig, maar hoe duur is een interieurarchitect precies?
Waarom een interieurarchitect?
De voordelen van een interieurarchitect zijn veelzijdig. Zo kunnen ze je helpen optimaal gebruik te maken van je ruimtes en met de maten van je kamers en meubilair een zo functioneel mogelijk ontwerp maken. Ook kunnen ze naar jouw specifieke smaak kijken en vereisten en deze overzetten in de decoratie van de kamer. Een interieurarchitect maakt gebruik van computer programma’s waarmee ze met 3D effecten precies kunnen laten zien hoe de kamers er uit zullen komen te zien. Zo kan je samen met deze persoon jouw visie omzetten in het interieur van je huis. En als je een lokale architect neemt, kent deze de lokale aannemers en relevante bedrijven zodat ze precies weten waar ze welke benodigdheden het beste kunnen halen. Zo kunnen ze met minder middelen een mooier geheel realiseren. Het nadeel van een interieurarchitect is dat ze vrij prijzig zijn.
Hoeveel kost een interieurarchitect
De kosten van een interieurarchitect, zijn net als met alle architecten moeilijk op papier te zetten. Ze mogen namelijk zelf bepalen hoe laag of hoog hun loon is en ze hebben de keuze uit vier verschillende manieren van facturatie.
- Facturatie op basis van commissie: dit is een percentage van de complete kosten van het project waarmee je bezig bent. Deze optie wordt vaak gebruikt voor grote projecten en ligt tussen de 10 en 15 procent, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en het totaalbudget.
- Uurloon: dit wordt door de architect zelf bepaald en is niet verbonden aan regels. Voor 2003 waren hier richtlijnen voor, maar tegenwoordig zijn die afgeschaft. Dit kan met of zonder commissie berekend worden. Denk hierbij aan het opmaken van een lichtplan of kleuradvies geven.
- Vierkante meter: de architect kan ook een bedrag vragen per vierkante meter. Deze wordt van te voren afgesproken.
- Vast bedrag: het is ook mogelijk om een vast bedrag met de architect af te spreken voordat hij aan het werk gaat. Dit is alleen bij kleine projecten mogelijk omdat het anders te lastig is om in te schatten wat de kosten zullen zijn. Dit wordt ook berekend met of zonder commissie.
De architect bepaalt hoe de facturatie er uit zal komen te zien en kan ook besluiten om deze mogelijkheden te combineren.
Het contract
Al deze voorwaarden, prijzen en percentages worden van te voren vastgelegd in een contract die alle partijen moeten tekenen. Hier staat alles duidelijk in vermeld inclusief mogelijke onkosten. Hier wordt ook een betalingstraject in vastgesteld. De architect zal meestal een percentage van de afgesproken prijs vragen nadat bepaalde fases zijn afgelopen. Dit zijn de voorontwerp fase, de fase van het definitieve ontwerp, de fase van het dossieropmaak, het beginnen van de werkzaamheden en de volledige oplevering. Hoeveel je wanneer moet betalen staat duidelijk in het contract vermeld.
Hoe vind je een goede interieurarchitect
Het is essentieel dat je voldoende tijd besteed aan deze fase van het plannen. Jij moet uiteindelijk in je huis wonen en jij betaalt er voor dus het moet in één keer goed gebeuren. Allereerst moet je weten welke architecten beschikbaar zijn in jouw regio. Je kan dit doen door hoor en wederhoor, misschien heeft iemand van je vrienden of familie eens met een goede architect gewerkt en kunnen die je objectief advies geven. Ook kan je naar plaatselijke beurzen gaan, open huizen en showhomes. Er is natuurlijk altijd ook het internet waar je veel informatie kan vinden.
Kies een architect uit jouw regio
Het is essentieel dat de architect de regio kent en dat hij contacten heeft in de winkels en groothandels. Zo weet hij precies waar hij moet zijn voor dat speciale gordijntje waar je om vraagt of voor een meubelstuk die bij jouw kleurontwerp past. Ook kan hij zo makkelijker lagere prijzen onderhandelen als hij altijd bij dezelfde winkel komt.
Vraag om referenties
Als je eenmaal weet met wie je in zee denkt te willen gaan, is het verstandig om eerst nog referenties te vragen. Hier kan je van andere klanten horen hoe de architect werkt, of hij op tijd is, of hij netjes is enzovoorts. Dit is allemaal van belang voordat je met iemand verder gaat.
Bekijk andere projecten
Als het mogelijk is, kan je ook andere projecten van de architect bekijken zodat je weet wat zijn of haar stijl is en of deze aansluit bij de jouwe. Als je de ontwerpen niet mooi vindt kan je misschien beter verder kijken.
Drink een kopje koffie
Het belangrijkste van jullie samenwerking is dat het klikt en dat je vertrouwen hebt dat deze persoon jouw ideeën kan omzetten in iets moois. Dit kan je alleen te weten komen door eens goed met de architect om de tafel te gaan zitten en te brainstormen over wat er voor jou mogelijk is. Zo kan je er gauw achter komen of jullie op dezelfde lijn zitten.
Hoe kan je geld besparen op een interieurarchitect
Geld besparen op een interieurarchitect is lastig. Er zijn niet echt specifieke taken die je kan overnemen. Er zijn een paar dingen die je kunnen helpen.
- Beperk de taken van de architect: je kan een interieurarchitect gebruiken om het hele project te overzien, maar je zou deze verantwoordelijkheden kunnen verminderen door zelf dingen over te nemen.
- Kies een architect in de buurt: niet alleen om de redenen boven gegeven, maar ook omdat de voorrijkosten dan minder zijn. Je kan zo besparen op kilometrage.
- Vergelijk offertes: door offertes te vergelijken met onze tool kan je tot 40 procent besparen op de totaalkosten.
Vergelijk offertes met onze vrijblijvende tool
Als je een lijst hebt gemaakt met mogelijke kandidaten, is het tijd om offertes op te gaan vragen zodat je kan zien wat ze bieden en voor hoeveel. Je kan dit vrijblijvend doen met onze vergelijkingstool. Door je locatie en voorwaarden in te stellen kunnen wij binnen een korte tijd een aantal offertes naar je email sturen van architecten in jouw omgeving. Zo kan je deze in je eigen tijd rustig vergelijken en de juiste beslissing maken.